środa, 23 stycznia 2013

JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM

Gdy poczęstowałam bratową moimi Mini Szarlotkami, ta zrewanżowała mi się przepisem na Jabłka w Sosie Waniliowym. Niestety przepis trafił do zbioru kartek i karteczek ‘do wypróbowania w najbliższej przyszłości’ i przeleżał tam szmat czasu. 'Niestety', ponieważ jabłuszka okazały się wspaniałą i pyszną przekąską. W sam raz na ciepły podwieczorek dla rodzinki, zwłaszcza dla dzieciaków. Moi ludzie pałaszowali go z wielką przyjemnością. Pierwsza porcja wyszła bardzo skromna, gdyż jabłka skurczyły się w trakcie smażenia. Przy kolejnym pichceniu tego przepisu dogodziłam już wszystkim moim smakoszom.








JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM
Składniki:
3 jabłka
1 łyżeczka masła
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka suszonej żurawiny

Obrane jabłka pokroić w plastry. Smażyć z obu stron na maśle. Posypać cukrem. Zrumienić. Dodać śmietanę. Smażyć przez 1 minutę. Wierzch udekorować prażonymi płatkami migdałów oraz suszoną żurawiną. Podawać ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz