Gdy poczęstowałam bratową moimi Mini Szarlotkami, ta zrewanżowała mi się
przepisem na Jabłka w Sosie Waniliowym. Niestety przepis trafił do zbioru
kartek i karteczek ‘do wypróbowania w najbliższej przyszłości’ i przeleżał tam
szmat czasu. 'Niestety', ponieważ jabłuszka okazały się wspaniałą i pyszną
przekąską. W sam raz na ciepły podwieczorek dla rodzinki, zwłaszcza dla
dzieciaków. Moi ludzie pałaszowali go z wielką przyjemnością. Pierwsza porcja
wyszła bardzo skromna, gdyż jabłka skurczyły się w trakcie smażenia. Przy
kolejnym pichceniu tego przepisu dogodziłam już wszystkim moim smakoszom.
JABŁKA
W SOSIE WANILIOWYM
Składniki:
3
jabłka
1
łyżeczka masła
3
łyżeczki cukru
3 łyżki
śmietany 18%
1 łyżka
płatków migdałów
1 łyżka
suszonej żurawiny
Obrane
jabłka pokroić w plastry. Smażyć z obu stron na maśle. Posypać cukrem.
Zrumienić. Dodać śmietanę. Smażyć przez 1 minutę. Wierzch udekorować prażonymi
płatkami migdałów oraz suszoną żurawiną. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz