niedziela, 20 stycznia 2013

FRANCUSKIE MUFFINY Z SZYNKĄ I SEREM




Znalezione zostały na wycinku z nie wiadomo już, której gazety. Wypróbowane w celach testowych przed planowaną imprezą urodzinową. Stanowiły ciekawą alternatywę na ciepłą kolację. Smakowały podobnie, jak szynkowe ślimaczki, lecz tutaj nieco bardziej dominowała śmietana. Forma i kształt tej przekąski budziły ciekawość i cieszyły oko.










SZYNKOWE MUFFINY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
300g ciasta francuskiego
150g szynki
150g sera żółtego
150g śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Z ciasta wyciąć prostokąty wielkości około 10x10 centymetrów. Umieścić je w wysmarowanej masłem formie do muffinek. Pozostałe składniki wymieszać. Napełnić foremki z ciastem. Skleić rogi. Można posypać startym serem. Piec w 200°C przez 35 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz