piątek, 25 stycznia 2013

PIECZONE JABŁKO Z POWIDŁAMI I CYNAMONEM

Oto kolejna odsłona pieczonego jabłka. Ostatnio stanowiły one częstą przekąskę na podwieczorek w mojej małej kuchni. Były jabłka z piekarnika, z grilla i z mikrofalówki. Z każdym wiązała się inna przygoda kulinarna. Każde smakowało inaczej. Każde było pycha. Ta wersja pieczonego jabłka przedstawiona została w programie ‘Smacznie, zdrowo, kolorowo’ w Polsat Cafe. Była to kolejna smaczna perspektywa dla tego owocu. Natka oczywiście nawet na nie nie spojrzała łaskawszym okiem, lecz za to Lala wsunęła cale jabłko w 3 sekundy. Po starszej córce spodziewałam się takiego zachowania, lecz młodsza zaskoczyła mnie wybuchem apetytu. Dobrze, że upiekłam jedno jabłko więcej, tak na wszelki wypadek.

P.S. W mikrofalówce jabłka pieką się ekspresowo.








PIECZONE JABŁKA Z POWIDŁAMI I CYNAMONEM
Składniki:
4 jabłka
8 łyżeczek powideł śliwkowych
½ łyżeczki cynamonu
Z jabłek odciąć wierzch. Wydrążyć gniazda nasienne. Do środka włożyć powidła. Przykryć odciętym wierzchem. Całość posypać cynamonem. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz