Oto kolejna odsłona pieczonego jabłka. Ostatnio
stanowiły one częstą przekąskę na podwieczorek w mojej małej kuchni. Były
jabłka z piekarnika, z grilla i z mikrofalówki. Z każdym wiązała się inna
przygoda kulinarna. Każde smakowało inaczej. Każde było pycha. Ta wersja
pieczonego jabłka przedstawiona została w programie ‘Smacznie, zdrowo,
kolorowo’ w Polsat Cafe. Była to kolejna smaczna perspektywa dla tego owocu.
Natka oczywiście nawet na nie nie spojrzała łaskawszym okiem, lecz za to Lala
wsunęła cale jabłko w 3 sekundy. Po starszej córce spodziewałam się takiego zachowania, lecz
młodsza zaskoczyła mnie wybuchem apetytu. Dobrze, że upiekłam jedno jabłko
więcej, tak na wszelki wypadek.
P.S. W mikrofalówce jabłka pieką się ekspresowo.
PIECZONE
JABŁKA Z POWIDŁAMI I CYNAMONEM
Składniki:
4
jabłka
8
łyżeczek powideł śliwkowych
½
łyżeczki cynamonu
Z
jabłek odciąć wierzch. Wydrążyć gniazda nasienne. Do środka włożyć powidła. Przykryć
odciętym wierzchem. Całość posypać cynamonem. Piec przez 20 minut w temperaturze
200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz