Sama nie wiem, skąd
wzięłam przepis na te babeczki. Nazwa wskazywałaby na specjalność Nigelli, gdyż
ona zawsze lubiła dublować najpyszniejsze składniki. Pewności nie mam.
Właściwie to nieistotne. Najważniejsze jest to, że babeczki były smaczne. I były to
pierwsze babeczki, które mi się udały. Kilkakrotnie podejmowałam próby
zrobienia wspaniałych cupcakes czy mufinek, lecz nie wychodziło mi to zupełnie. Te babeczki natomiast
były pycha. Wyrosły tak jak powinny. Środek miały miękki, puszysty, lekko
wilgotny. Polewa dodała im blasku. Wyglądają niepozornie, ale ich smak jest czekosuper. Nic więcej nie dodam.
Zapraszam do kosztowania.
MUFFINKI
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE
Składniki:
275g
mąki pszennej
25g
kakao
160g
cukru
3
łyżeczki proszku do pieczenia
75g
roztopionego masła
3
jajka
150ml
mleka
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g
posiekanej białej czekolady
Wymieszać
sypkie składniki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w
temperaturze 200°C
przez 20 minut.
Polewa:
100g
gorzkiej czekolady
25g
masła
Składniki rozpuścić
w kąpieli wodnej. Polać babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz