W wielu wypiekach, szczególnie tych
anglojęzycznych występuje Caster Sugar, w języku polskim znany jako Drobny
Cukier Do Wypieków. Cukier ten ma drobną strukturę kryształków, coś pomiędzy
cukrem kryształem a cukrem pudrem. Drobny cukier szybciej rozpuszcza się
podczas ucierania z masłem czy też w ubijanej pianie. Nie zastąpi natomiast
cukru pudru w lukrach i polewach. W sklepach można kupić cukier do wypieków,
choć nigdy nie przyglądałam się im uważniej i nie wiem, jaka jest rozpiętość
cenowa. Ja przygotowuję ten cukier samodzielnie przy pomocy malaksera. Zajmuje
to dosłownie chwilkę i cukier gotowy. Można piec. Wiem, że niektórym ta porada
może wydawać się banalna ale założę się, że mimo, iż jest to tak oczywista
sprawa, nie każdy o tym pomyśli podczas ucierania masła z cukrem na babeczki.
DROBNY CUKIER DO WYPIEKÓW
Składniki:
1kg cukru kryształu
Cukier zmielić drobno w malakserze przez około 5 minut.
Niby banalny wpis, a jakże pomocny. Wreszcie wiem co to ten drobny cukier do wypieków. Wkurza mnie jak czytam w przepisach składnik, a nikt nie objaśnia co to takiego... Wcale nie jest to takie oczywiste jakby się mogło wydawać.
OdpowiedzUsuńDrobny cukier ułatwia nam pracę, szczególnie przy ręcznym ucieraniu ciasta. Cukier szybciej się rozpuszcza, a masa staje się puszysta. W sklepach można kupić taki cukier, ale jego cena jest wyższa, niż kryształu, dlatego postanowiłam zrobić go sama. W ten sposób przygotowuję też m.in. mąkę owsianą, czy drobno mieloną pełnoziarnistą.
UsuńPozdr.
=)
Świetny artykuł, nie wiedziałem, że takiego cukru się używa do wypieków.
OdpowiedzUsuńSuper jest ten cukier drobny, idealnie sprawdza się właśnie do ciast.
OdpowiedzUsuń