wtorek, 23 września 2014

DROBNY CUKIER DO WYPIEKÓW

W wielu wypiekach, szczególnie tych anglojęzycznych występuje Caster Sugar, w języku polskim znany jako Drobny Cukier Do Wypieków. Cukier ten ma drobną strukturę kryształków, coś pomiędzy cukrem kryształem a cukrem pudrem. Drobny cukier szybciej rozpuszcza się podczas ucierania z masłem czy też w ubijanej pianie. Nie zastąpi natomiast cukru pudru w lukrach i polewach. W sklepach można kupić cukier do wypieków, choć nigdy nie przyglądałam się im uważniej i nie wiem, jaka jest rozpiętość cenowa. Ja przygotowuję ten cukier samodzielnie przy pomocy malaksera. Zajmuje to dosłownie chwilkę i cukier gotowy. Można piec. Wiem, że niektórym ta porada może wydawać się banalna ale założę się, że mimo, iż jest to tak oczywista sprawa, nie każdy o tym pomyśli podczas ucierania masła z cukrem na babeczki.







DROBNY CUKIER DO WYPIEKÓW
Składniki:
1kg cukru kryształu
Cukier zmielić drobno w malakserze przez około 5 minut.











2 komentarze:

  1. Niby banalny wpis, a jakże pomocny. Wreszcie wiem co to ten drobny cukier do wypieków. Wkurza mnie jak czytam w przepisach składnik, a nikt nie objaśnia co to takiego... Wcale nie jest to takie oczywiste jakby się mogło wydawać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobny cukier ułatwia nam pracę, szczególnie przy ręcznym ucieraniu ciasta. Cukier szybciej się rozpuszcza, a masa staje się puszysta. W sklepach można kupić taki cukier, ale jego cena jest wyższa, niż kryształu, dlatego postanowiłam zrobić go sama. W ten sposób przygotowuję też m.in. mąkę owsianą, czy drobno mieloną pełnoziarnistą.
      Pozdr.
      =)

      Usuń