KUKUŁKA
Ciasto:
4 jajka
130g
mąki pszennej
130g
mąki ziemniaczanej
250g
cukru
6 łyżek
wody
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
szczypta soli
2 łyżki
kakao
Białka
ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka wymieszane z wodą. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 30 minut. Przekroić na dwa blaty. Można je nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu.
Masa:
4
śmietan-fixy
2 łyżki
cukru pudru
Ubić.
Zamiast używać śmietan-fixów, można śmietankę zahartować.
Polewa:
200g
gorzkiej czekolady
100g
mlecznej czekolady
½
szklanki cukru
5
kieliszków wódki
Wszystkie
składniki rozpuścić na małym ogniu. Zagotować.
Dodatkowo:
1
paczka okrągłych biszkoptów
1
likier kawowy
Kolejność warstw:
Placek
– ½ masy – biszkopty nasączone likierem – ½ polewy – ½ masy
– ciasto – ½ polewy.
– ciasto – ½ polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz