Espresso ice-cream po raz pierwszy zrobiłam... zimą. Wcześniej w mojej
kuchni nie gościła gazowana woda mineralna. Przy okazji smażenia napuszonych
krokietów zostało trochę bąbelków do wykorzystania. Moja wersja kawy mrożonej
tym razem obyła się bez lodów, nikomu nie chciało się gonić po nie do sklepu.
Nadrobiłam to podwójną ilością kawowej bitej śmietany. Źródłem tego przepisu
był program Buddy Valastro Gotuje. Ice-coffee była bardzo smaczna lecz
polecam przygotowanie jej na bardziej upalne dni.
ESPRESSO
ICE-CREAM
Składniki:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3
łyżeczki brązowego cukru
4 łyżki
wrzątku
500ml
wody gazowanej
2 gałki
lodów kawowych
Kawę z
cukrem zalać wrzątkiem. Wymieszać. Rozlać do dwóch wysokich szklanek. Wlać wodę gazowaną. Dodać gałki lodów.
Wierzch udekorować kawową bitą śmietaną.
Kawowa bita śmietana:
200ml
śmietanki 30%
2 łyżki
cukru
1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Ubić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz