Ciasto to było jednym z włoskich smaków Nigelli Lawson w
‘Nigellissimie’. Ciasto wygładem przypominało coś pomiędzy brownie – wysokość
ciasta, a murzynkiem – jego struktura. W smaku natomiast było zupełnie różne od
tych ciast. Było lekkie i puszyste, a zarazem wilgotne i wyraziste w smaku.
Przygotowania ciasta trwały ekspresową chwilkę, dłużej zeszło przy pieczeniu. Szybkie
ciasto na szybkie zachciewajki. Moje ciasto było niskie ze względu na
24-centymetrową średnicę tortownicy. Polecam rozmiar 22cm.
CIASTO
KAKAOWE Z OLIWĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
50g
kakao
125ml wrzątku
150g zmielonych
migdałów
½
łyżeczki sody
¼
łyżeczki soli
200g
cukru
150ml
oliwy
3 jaja
1 łyżka
cukru pudru
Jaja ubić.
Dodać kakao rozpuszczone we wrzątku. Dodać suche składniki. Ciasto przełożyć do
tortownicy o średnicy 22
centymetrów. Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut. Wierzch
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz