poniedziałek, 28 stycznia 2013

CIASTO KAKAOWE Z OLIW Ą I MIGDAŁAMI

Ciasto to było jednym z włoskich smaków Nigelli Lawson w ‘Nigellissimie’. Ciasto wygładem przypominało coś pomiędzy brownie – wysokość ciasta, a murzynkiem – jego struktura. W smaku natomiast było zupełnie różne od tych ciast. Było lekkie i puszyste, a zarazem wilgotne i wyraziste w smaku. Przygotowania ciasta trwały ekspresową chwilkę, dłużej zeszło przy pieczeniu. Szybkie ciasto na szybkie zachciewajki. Moje ciasto było niskie ze względu na 24-centymetrową średnicę tortownicy. Polecam rozmiar 22cm.





CIASTO KAKAOWE Z OLIWĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
50g kakao
125ml wrzątku
150g zmielonych migdałów
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
200g cukru
150ml oliwy
3 jaja
1 łyżka cukru pudru
Jaja ubić. Dodać kakao rozpuszczone we wrzątku. Dodać suche składniki. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 centymetrów. Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz