Tym razem w mojej kuchni zagościły cytrusy. Owoce te mają właściwości
wychładzające, dlatego podane zostały ze szczyptą rozgrzewającego cynamonu.
Przepis na ten deser pochodzi z programu ‘Smacznie Zdrowo Kolorowo’ w Polsat
Cafe. Powiem szczerze, że połączenie pomarańczy z czekoladą było bardzo
trafione. Do tego cała gama doznań smakowych które towarzyszyły jedzeniu. Od
soczystej pomarańczy przez gęstą i słodką czekoladę po chrupiące płatki
migdałowe na wierzchu. Do tego nutka cynamonowego aromatu. Jedyny minus w całym
tym zamieszaniu jest taki, że najlepiej jest zjeść je od razu po przygotowaniu.
W programie pomarańcze były odstawione na pewien czas do lodówki. U mnie było podobnie dlatego, że pomarańczki zrobiłam późnym wieczorem. Rodzinka
już bryknęła do łóżek, więc tylko ja zostałam na stanowisku gotowa do
próbowania nowego smakołyku. Nie chciałam jednak wyjść na łasucha i kilka
kawałków odłożyłam dla pozostałych. Następnego dnia czekolada była zastygnięta
całkowicie, a ponieważ czekolada nie lubi wilgoci, odklejała się od plastrów
pomarańczy. Poza tym źle gryzło się sztywną czekoladę, zwykle spadała z owocu zanim udało się ugryźć kęs. Mimo wszystko pomarańczki były pyszne. Polecam z pełną
odpowiedzialnością.
POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE
Składniki:
4 pomarańcze
100g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki cynamonu
100g płatków migdałów
Z pomarańczy odkroić skórkę. Pokroić w 4 plastry. Smarować roztopioną czekoladą. Posypać cynamonem. Posypać prażonymi
migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz