wtorek, 15 stycznia 2013

POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE

Tym razem w mojej kuchni zagościły cytrusy. Owoce te mają właściwości wychładzające, dlatego podane zostały ze szczyptą rozgrzewającego cynamonu. Przepis na ten deser pochodzi z programu ‘Smacznie Zdrowo Kolorowo’ w Polsat Cafe. Powiem szczerze, że połączenie pomarańczy z czekoladą było bardzo trafione. Do tego cała gama doznań smakowych które towarzyszyły jedzeniu. Od soczystej pomarańczy przez gęstą i słodką czekoladę po chrupiące płatki migdałowe na wierzchu. Do tego nutka cynamonowego aromatu. Jedyny minus w całym tym zamieszaniu jest taki, że najlepiej jest zjeść je od razu po przygotowaniu. W programie pomarańcze były odstawione na pewien czas do lodówki. U mnie było podobnie dlatego, że pomarańczki zrobiłam późnym wieczorem. Rodzinka już bryknęła do łóżek, więc tylko ja zostałam na stanowisku gotowa do próbowania nowego smakołyku. Nie chciałam jednak wyjść na łasucha i kilka kawałków odłożyłam dla pozostałych. Następnego dnia czekolada była zastygnięta całkowicie, a ponieważ czekolada nie lubi wilgoci, odklejała się od plastrów pomarańczy. Poza tym źle gryzło się sztywną czekoladę, zwykle spadała z owocu zanim udało się ugryźć kęs. Mimo wszystko pomarańczki były pyszne. Polecam z pełną odpowiedzialnością.






POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE
Składniki:
4 pomarańcze
100g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki cynamonu
100g płatków migdałów
Z pomarańczy odkroić skórkę. Pokroić w 4 plastry. Smarować roztopioną czekoladą. Posypać cynamonem. Posypać prażonymi migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz