Tak proste, że aż banalne. Tak pyszne, że aż
zaskakujące. To prawda. Takie były moje pierwsze myśli podczas przygotowywania
tych ciastek i podczas jedzenia. Zrobiłam je przypadkiem. Miałam kilka gruszek,
które wymagały natychmiastowego użycia, a w lodówce dziwnym trafem znalazło się
ciasto francuskie. Podstawową koncepcję ciasta widziałam w programie Pyszne 25,
prowadzonym przez Panią Anię Starmach. Ona, jako nadzienia, użyła śliwek. Ja,
oprócz gruszek, dodałam też brzoskwinie. Wyszło bardzo smacznie. Oba rodzaje
były pyszne, chociaż śmiem twierdzić, że gruszkowe są najlepsze. Cudowny smak i
aromat. Chwila-moment i przekąska gotowa.
FRANCUSKIE
PLACUSZKI Z GRUSZKAMI
Składniki:
6
gruszek
2 łyżki
cukru
1 jajko
Ciasto
rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
Podzielić na 12 kwadratów. Na każdym kawałku ułożyć polówkę gruszki. Smarować
roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Można
użyć także śliwek lub jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz