Wreszcie zebrałam siły i podjęłam się
zrobienia ciasta francuskiego. Czytając przepis, spodziewałam się najgorszego.
Okazało się jednak, że najgorszy w tym wszystkim był czas chłodzenia ciasta i
długie czekanie pomiędzy kolejnymi turami wałkowania. Reszta to tzw. pikuś.
Skorzystałam z przepisu z Moich Wypieków. Był on z dodatkiem mąki krupczatki.
Podobny sposób wykonania widziałam w programie Marthy Stewart z tym, że bez
krupczatki. Składałam ciasto maminym sposobem, czyli na cztery. W ten sposób
skróciłam czas przygotowania o jedno wałkowanie. W sumie ciasto rozwałkowałam i
złożyłam pięć razy. Po upieczeniu ciasto pięknie się rozwarstwiło. Było kruche
i chrupiące. Cudownie maślane. Polecam. Ciasto francuskie domowej roboty to
łatwizna.
CIASTO FRANCUSKIE
Składniki:
200ml zimnej wody
1 łyżeczka soli
150g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
500g masła
75g stopionego masła
Masło utrzeć z 2 łyżkami mąki. Uformować
kwadrat. Schłodzić. Pozostałą mąkę wymieszać z osoloną wodą i stopionym masłem.
Zagnieść ciasto. Schłodzić. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim masło. Zawinąć
brzegi. Wałkować w jednym kierunku. Uformować prostokąt. Złożyć na cztery części.
Schłodzić. Czynność wałkowania i składania powtórzyć pięciokrotnie. Za każdym
razem ciasto wałkować w przeciwnym kierunku. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz