Powstały przypadkiem. Zostało mi nieco
ciasta z wydmuszkowych pisanek, upiekłam więc z niego dwie babeczki. Zostało mi
nieco kremu z serkiem, przełożyłam nim babeczki. To było przed świętami, więc
nawet nie zwracałam uwagi na moje przypadkowe dzieło. Ważne było, żeby jedzenia
nie wyrzucać a to, co powstało w najgorszym wypadku zje mąż, heheh. Tym razem
nie zdążył. Do kuchni przyszła moja mama i poczęstowała się babeczką. Skomentowała,
że babeczki udały się bardzo smaczne i smakują podobnie do wuzetki. W tym
momencie w mojej głowie zrodził się pomysł. Babeczki – wuzetki. Przeglądnęłam Internet
w poszukiwaniu inspiracji, lecz znajdowałam jedynie ciasta w wydaniu
tradycyjnym. Poczułam lekki dreszczyk emocji, spowodowany tym, że będę przecierać
szlak i szybko zabrałam się do roboty. Punkt pierwszy i najważniejszy – dobre
ciasto. Znalazłam przepisy na trzy rodzaje ciasta, gotowane, ucierane i
biszkoptowe. Metodą prób, wybrałam najlepszą opcję, czyli ciasto biszkoptowe
nasączone wiśniówką, przełożone dżemem i oczywiście bitą śmietaną.
Przeeepyszne. Naprawdę mi smakowało, zwłaszcza, że babeczki zwieńczone zostały
cudowną polewą z ciemnej czekolady. Przepis na warszawskie wuzetki pochodzi ze
strony Słodkie Fantazje, a u mnie wystąpiły w wydaniu cupcake. Polecam.
BABECZKI WUZETKI
Ciasto:
8 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać suche składniki. Wymieszać z
pianą z białek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Studzić w piekarniku
przez 20 minut. Przekroić na pół.
Poncz:
1 ½ szklanki cukru
50ml rumu lub wiśniówki
3 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać pozostałe
składniki. Nasączyć spód i wierzch babeczek.
Nadzienie:
1 litr śmietanki 30%
½
szklanki cukru pudru
100g dżemu wiśniowego
Śmietankę ubić z cukrem i wanilią. Babeczki smarować dżemem.
Przełożyć śmietaną. Aby przedłużyć trwałość kremu należy
zahartować bitą śmietanę.
Polewa:
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
100ml śmietanki
Czekoladę
z olejem i śmietanką rozpuścić na parze. Babeczki polać polewą. Na każdej zrobić
kleks z bitej śmietany. Dla ułatwienia warto babeczki polać polewą jeszcze
przed przekrojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz