To pyszna zupa z programu Pyszna
Wielkanoc. Robi się ją dość szybko i łatwo. Ma delikatną konsystencję a do tego
wyczuwalna ostrość chrzanu. Bardzo dobra na święta, lecz śmiało można gotować ją
również po sezonie. Podczas przygotowywania zupy zaliczyłam małą wpadkę, gdyż
za wcześnie dodałam przysmażony boczek. Zmiksował się razem z pozostałymi
warzywami. Owszem, było go czuć bardzo wyraźnie, lecz nic już nie chrupało
między zębami.
ZUPA CHRZANOWA
Składniki:
2 pory
½ selera
2 pietruszki
2 cebule
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
200g boczku
200ml śmietanki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren pieprzu
4 łyżki tartego chrzanu
4 ugotowane jajka
Pokrojony boczek przysmażyć.
Odłożyć. Na tym tłuszczu smażyć pokrojony seler, por, cebulę i pietruszkę. Wlać
wodę. Dodać czosnek, pieprz, liść i ziele. Gotować przez 30 minut. Dodać drobno
pokrojone ziemniaki. Dodać majeranek. Zmiksować. Doprawić solą i chrzanem.
Podawać z jajkiem i usmażonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz