niedziela, 21 kwietnia 2013

ZUPA CHRZANOWA


To pyszna zupa z programu Pyszna Wielkanoc. Robi się ją dość szybko i łatwo. Ma delikatną konsystencję a do tego wyczuwalna ostrość chrzanu. Bardzo dobra na święta, lecz śmiało można gotować ją również po sezonie. Podczas przygotowywania zupy zaliczyłam małą wpadkę, gdyż za wcześnie dodałam przysmażony boczek. Zmiksował się razem z pozostałymi warzywami. Owszem, było go czuć bardzo wyraźnie, lecz nic już nie chrupało między zębami.






ZUPA CHRZANOWA
Składniki:
2 pory
½ selera
2 pietruszki
2 cebule
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
200g boczku
2 litry wody
200ml śmietanki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren pieprzu
4 łyżki tartego chrzanu
4 ugotowane jajka
Pokrojony boczek przysmażyć. Odłożyć. Na tym tłuszczu smażyć pokrojony seler, por, cebulę i pietruszkę. Wlać wodę. Dodać czosnek, pieprz, liść i ziele. Gotować przez 30 minut. Dodać drobno pokrojone ziemniaki. Dodać majeranek. Zmiksować. Doprawić solą i chrzanem. Podawać z jajkiem i usmażonym boczkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz