PLACEK
PYCHA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:
3 duże
pomarańcze
1 ½
szklanki zmielonych orzechów włoskich
Pomarańcze
gotować przez 10 minut. Zalać zimną wodą i odstawić na noc. Zemleć ze skórką.
Dodać orzechy. Wymieszać. Całość podzielić na 3 części.
Ciasto na jeden blat:
5 jaj
¾
szklanki cukru
1 łyżka
kakao
5 łyżek
bułki tartej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3
pomarańczy z orzechami
Białka
ubić. Dodać cukier. Wymieszać z żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Ciasto
przełożyć do prostokątnej blaszki 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze200°C
przez 30 minut. Zrobić 3 takie placki.
w temperaturze
Masa:
5 jaj
1
szklanka cukru
100g gorzkiej
czekolady
500g
masła
Jaja
ubić z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodać czekoladę. Utrzeć z masłem.
Masą przełożyć placki.
Polewa:
125g
masła
6 łyżek
cukru
5 łyżek
kwaśnej śmietany
3 łyżki
kakao
1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody
Wszystkie
składniki rozpuścić na małym ogniu. Polać placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz