To
ciasto, zwane też drożdżówką cynamonową, jest bardzo popularne w sieci.
Znalazłam je w blogu Przy
kuchennym stole lecz nie tylko
tam się ono pojawiło. Gdy zabierałam drożdżówkę ‘w gości’, pierwsze zachwycone 'Ooo..' przeznaczone było dla wyglądu i kształtu. Drugie 'Ooo..' dla sposobu
konsumpcji – odrywania. Kolejne 'Ooo..' to łatwość w przygotowaniu, a także smak.
No właśnie, smak. Był równie pyszny, co prosty. Tylko cukier i cynamon, ale za
to co za efekt. Naprawdę rewelacja. Drożdżówka ta bardzo dobrze sprawdza się
jako poczęstunek dla ‘gości powszednich’, czyli tych, którzy wpadają po coś i
tylko na chwilkę. Po raz pierwszy zrobiłam ją dla domowników. Zasiedliśmy do
niej całą czwórką i schrupaliśmy w jeden wieczór. Po raz kolejny piekłam
drożdżówkę u szwagierki /przygarnęła nas na wakacje w zamian za pomysły na
obiad/. B. była zachwycona moim wypiekiem. Bardzo spodobało jej się też to, że
jej dzieciaki pałaszowały ciacho ze smakiem. Potem kilka razy podejmowała
się pieczenia i zawsze wtedy zjawiał się u niej niespodziewany gość. Gość
chwalił i podziwiał, a szwagierka wychwalała mnie. W prawdzie przyznałam się,
że przepis znaleziony został w sieci, ale i tak cała gloria spływała na mnie.
Tak więc dziękuję za inspiracje wszystkim blogerkom, które upiekły cynamonową
drożdżówkę do odrywania. W szczególności Brulionowi z Przepisami, do którego
czasami zaglądam w poszukiwaniu inspiracji i który zdobył moje serce wspaniałym
Misiem dla dzieci /w stylu Lubisia/, a ostatnio też cudownym sweterkiem na
kubek kawy.
CIASTO
DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA
Ciasto:
2 ¾
szklanki mąki pszennej
50g
świeżych drożdży
1
łyżeczka cukru
60g
roztopionego masła
1/3
szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki
ciepłej wody
2 jajka
¼
łyżeczki soli
Drożdże
rozpuścić z mlekiem i cukrem. Wymieszać z mąką. Odstawić na 15 minut. Dodać
pozostałe składniki. Wyrobić mikserem. Ciasto przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę lub na noc do lodówki. Ciasto wyrobić na blacie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30cm.
Nadzienie:
½
szklanki cukru
2
łyżeczki cynamonu
50g
roztopionego masła
Rozwałkowane
ciasto smarować masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Pokroić na 6 pasków. Ułożyć jeden na drugim cukrem do góry.
Pokroić na 6 części. Kawałki ciasta ułożyć pionowo w krótkiej keksówce.
Odstawić na 15 minut. Piec w temperaturze
180°C przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz