niedziela, 2 grudnia 2012

ZAPIEKANE FASZEROWANE CUKINIE



W całym daniu najbardziej smakował mi farsz. Cukinia sama w sobie była mdła i delikatna. Aromatu nabrała dopiero po nałożeniu farszu. Razem tworzyli całkiem zgrany duet. Jako dodatek podałam sos pomidorowy oraz ryż. Przepis podpatrzony został na blogu The Food Heaven. Polecam. 









ZAPIEKANE FASZEROWANE CUKINIE
Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
300g mięsa mielonego
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
2 łyżki startego sera żółtego
Cukinię przekroić na pol. Wydrążyć. Na oliwie przysmażyć pokrojoną cebulę. Dodać czosnek i wydrążony miąższ cukinii. Dodać ½ łyżeczki soli. Smażyć 10 minut. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia. Przyprawić. Napełnić połówki cukinii. Piec w 200°C przez 35 minut. Wierzch posypać żółtym serem. Zapiekać 5 minut. Podawać z sałatą i bagietką lub z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz