Podsumowując
swój wywód dodam tylko, że zakochałam się w Cakepopsach.
LIZAKI
CAKEPOPS RUDOLF
Ciasto:
3 łyżki
miodu
50g
masła
300g
cukru
2 jajka
½
szklanki mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
400g
mąki pszennej
Rozpuścić
miód z masłem. Jajka ubić z cukrem. Wlać mleko. Wlać wystudzony miód oraz
pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 20-30 minut. Ciasto pokruszyć. Wysuszyć. Ciasta wystarcza na 2 porcje lizaków.
Lizaki:
400g
ciasta pokruszonego na pył
120g
serka kremowego
80g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
masła
200g
mlecznej czekolady
20 patyczków
do lizaków
Serek wymieszać
z rozpuszczoną gorzką czekoladą. Dodać do ciasta. Wymieszać. Zrobić kulę. Wstawić
do lodówki na 15 minut. Uformować
20 równych kulek. Schłodzić przez 15 minut. Rozpuścić mleczną czekoladę z dodatkiem masła. Czubek patyczka zanurzyć w czekoladzie. Wbić do połowy w kulkę ciasta. Schłodzić przez 15 minut. Lizaki moczyć w czekoladzie. Wbić dekoracje. Odstawić do stężenia czekolady. Najlepiej wbić lizaki w styropian.
20 równych kulek. Schłodzić przez 15 minut. Rozpuścić mleczną czekoladę z dodatkiem masła. Czubek patyczka zanurzyć w czekoladzie. Wbić do połowy w kulkę ciasta. Schłodzić przez 15 minut. Lizaki moczyć w czekoladzie. Wbić dekoracje. Odstawić do stężenia czekolady. Najlepiej wbić lizaki w styropian.
Dekoracja:
20 małych
precelków
20
czerwonych drażetek
50g
rozpuszczonej gorzkiej czekolady
20
małych białych kulek z masy cukrowej lub drażetek
Precle
przekroić ostrym nożem na pół. Powstaną rogi. Drażetkę wbić jako nos. Gorzką
czekoladą namalować uśmiech. Białe kulki wbić jako oczy. Źrenice zrobić kleksem
ciemnej czekolady.
Być może mój pomysł na świąteczne prezenty - cakepopsy jest już niemodny, lecz dla mnie, jako początkującej fascynatki domowych słodkości, jest strzałem w dziesiątkę. Polecam się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz