Cukier z prawdziwą wanilią to moja mała
odrobina luksusu. Związane było to z tym, że gdy po raz pierwszy go zrobiłam,
znalezienie laski wanilii w pobliskich sklepach było cudem. Różnica aromatów pomiędzy
wanilią a waniliną jest nie do opisania. Wykonanie takiego cukru jest banalne –
cukier plus rozkrojona wanilia. Ostatnio korzystałam z jeszcze jednego patentu,
który zobaczyłam z programie ‘Nagi szef’. Laskę wanilii, która służyła do
ugotowania waniliowego mleka na krem cukierniczy, dokładnie płukałam, a gdy
wyschła, lądowała w słoiku z cukrem waniliowym. Nawet po gotowaniu, zachowała
mnóstwo aromatu. Taki mały kuchenny recykling.
CUKIER
WANILIOWY
Składniki:
2
szklanki cukru
2 laski
wanilii
Cukier
wsypać do słoika. Dodać nasiona oraz laski wanilii. Wymieszać. Odstawić na 2
tygodnie. W miarę zużywania należy dosypywać cukier i dodawać laski wanilii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz