Oto moje idealne połączenie – czekolada,
bita śmietana i wiśnie. Deser przygotowany był na podstawie przepisu z Brulionu z przepisami. Dodałam do niego odrobinę wiśniówki, aby postawić ‘kropkę nad i’,
jak napisała Cudawianka. Dodam jeszcze, że biszkopt z tego przepisu był
przepyszny. Niby nic szczególnego, żadnego tajemniczego składnika, a zrobił na
mnie wrażenie. Deser był wspaniały. Aby deser był jeszcze bardziej 'ŁAŁ', można podać go w Czekoladowych Miseczkach.
BLACK FOREST W SZKLANKACH
Biszkopt:
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
3 jaja
1 łyżka wody
1 ½ łyżki kakao
Białka ubić. Dodać cukier, żółtka z wodą i suche składniki.
Upiec. Pokruszyć.
Wiśnie:
1 szklanka wiśni z kompotu
½ szklanki kompotu
½ szklanki wiśniówki
2 łyżki cukru
½ łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie zalać kompotem i wiśniówką. Odstawić na minimum 30
minut. ¼ szklanki soku odlać do nasączenia biszkoptu. Pozostały sok wymieszać z
mąką ziemniaczaną i cukrem. Ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Ostudzić.
Bita
śmietana:
300ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem
Dodatkowo:
30g startej gorzkiej czekolady
Kolejność
warstw w szklankach:
Biszkopt - sok – czekolada – wiśnie – śmietana – czekolada –
biszkopt – sok - czekolada – wiśnie – śmietana – czekolada – wierzch można
skropić sokiem z wiśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz