wtorek, 18 czerwca 2013

BLACK FOREST W SZKLANKACH

Oto moje idealne połączenie – czekolada, bita śmietana i wiśnie. Deser przygotowany był na podstawie przepisu z Brulionu z przepisami. Dodałam do niego odrobinę wiśniówki, aby postawić ‘kropkę nad i’, jak napisała Cudawianka. Dodam jeszcze, że biszkopt z tego przepisu był przepyszny. Niby nic szczególnego, żadnego tajemniczego składnika, a zrobił na mnie wrażenie. Deser był wspaniały. Aby deser był jeszcze bardziej 'ŁAŁ', można podać go w Czekoladowych Miseczkach.





BLACK FOREST W SZKLANKACH
Biszkopt:
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
3 jaja
1 łyżka wody
1 ½ łyżki kakao
Białka ubić. Dodać cukier, żółtka z wodą i suche składniki. Upiec. Pokruszyć.
            Wiśnie:
1 szklanka wiśni z kompotu
½ szklanki kompotu
½ szklanki wiśniówki
2 łyżki cukru
½ łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie zalać kompotem i wiśniówką. Odstawić na minimum 30 minut. ¼ szklanki soku odlać do nasączenia biszkoptu. Pozostały sok wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Ostudzić.
            Bita śmietana:
300ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem
            Dodatkowo:
30g startej gorzkiej czekolady
            Kolejność warstw w szklankach:
Biszkopt - sok – czekolada – wiśnie – śmietana – czekolada – biszkopt – sok - czekolada – wiśnie – śmietana – czekolada – wierzch można skropić sokiem z wiśni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz