Ciągle jeszcze pamiętam smak Puddingu z Gorzką Czekoladą. Nie mam tu na myśli kawałków czekolady znajdowanych pośród pieczywa. Cały pudding był nią przesiąknięty. Świetna sprawa. Tym
razem naszła mnie ochota na wypróbowanie go w wersji z białą czekoladą. Aby dodać
tej ‘czekoladzie’ większego animuszu, użyłam tu również skórki pomarańczowej.
Owocowy akcent stanowiła suszona żurawina. Oto, co wyszło. Upiekł się pyszny
pudding. Chleb przeszedł smakiem czekolady, a dodatkowo nadała mu ona aksamitnej konsystencji. Rozpływał się w ustach. Nad wszystkim unosił się aromat skórki pomarańczowej.
Z mojego małego eksperymentu udał się całkiem niezły podwieczorek. Tradycyjnie już z więcej niż lekko, przyrumienionym wierzchem. Smacznego.
PUDDING CHLEBOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
300g czerstwej chałki
1/3 szklanki suszonej żurawiny
Pieczywo pokroić w grubą kostkę.
Wymieszać z żurawiną. Przełożyć do naczynia.
Sos:
2 szklanki mleka
90g białej czekolady
1 łyżka masła
2 jaja
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim
masło i czekoladę. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Zalać chleb.
Docisnąć, żeby nasiąkł. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wierzch
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz