środa, 29 stycznia 2014

LIZAKI CAKEPOPS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Tym razem postanowiłam odrobinę poimprowizować z przepisem na cakepopsy. Zamiast gorzkiej, użyłam białej czekolady. Efekt był bardzo słodki. Powstała wersja dla osób kochających słodki smak miłością bezwarunkową. Lizaki były całkiem smaczne, choć brakowało im tej głębi smaku, który nadałaby gorzka czekolada. Do dekoracji użyłam zarówno białej, jak i ciemnej czekolady. Posypkę stanowiły siekane orzechy laskowe oraz, w ramach zimowego nastroju, pokruszone pierniki. Znalazło się tam też kilka reniferków, z myślą o dzieciakach.







LIZAKI CAKEPOPS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Ciasto:
3 łyżki miodu
50g masła
300g cukru
2 jajka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g mąki
Rozpuścić miód, masło i cukier. Do chłodnej masy dodać jajka wymieszane z mlekiem oraz pozostałe składniki. Upiec. Wysuszyć. Ciasta wystarcza na 2 porcje lizaków.
            Cakepops:
400g ciasta pokruszonego na pył
120g serka kremowego
80g białej czekolady
1 łyżka masła
200g mlecznej czekolady
20 patyczków do lizaków
Serek wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Dodać do ciasta. Wymieszać. Zrobić kulę. Wstawić do zamrażarki na 15 minut. Uformować 20 równych kulek. Schłodzić przez 15 minut. Rozpuścić mleczną czekoladę. Czubek patyczka zanurzyć w czekoladzie. Wbić do połowy w kulkę ciasta. Schłodzić przez 15 minut. Lizaki moczyć w czekoladzie rozpuszczonej z masłem. Dekorować. Odstawić do stężenia czekolady. Najlepiej wbić lizaki w styropian.
            Dekoracja:
½ szklanki pokruszonych pierniczków
½ szklanki siekanych orzeszków laskowych









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz