Przepis pochodzi z poszarzałego już
zeszytu z przepisami mojej mamy. Oryginalnie nazywa się to kisielem, ale wg
mnie, jest to budyń stuprocentowy. Do tego ekspresowy. Ważna rzecz, nie trzeba
używać żółtek. Ja, swoim tradycyjnym sposobem, mieszam wszystko w garnku i
potem na średnim ogniu. Można też zagotować połowę mleka, a w pozostałym
rozmieszać składniki i wtedy wszystko połączyć. A’ propos gotowania kisielu.
Gdy znajomy mojej kuzynki robił kisiel, wsypywał kisiel i cukier do szklanki
lub talerza, zalewał wrzątkiem i gotowe. A to dobre. Dodatki do budyniu polecam
dowolne, wg gustu i uznania – wiórki kokosowe, orzeszki, wiśnie, kolorowe
posypki, starta czekolada. Intensywność kakaowego smaku zależy od hojności
kucharki i od tego, jakiej wielkości łyżki użyje. Ja nabieram ile się da.
Polecam ten szybki, domowy budyń.
BUDYŃ KAKAOWY
Składniki:
500 ml
mleka
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
kakao
2-3
łyżki cukru
Wszystkie
składniki dobrze rozmieszać. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz