Dziś proponuję Wam granolę w lekko zimowej
wersji, z dodatkiem cynamonu. Standardowa baza została też wzbogacona o sezam i
siemię lniane. Była to dla mnie nowość, jeśli chodzi o smak. Na szczęście nie
była ona żadnym rozczarowaniem. Zarówno sezam, jak też siemię, nadały granoli
charakterystycznego aromatu, który wzbogacony dodatkiem cynamonu doskonale
pasował do całości. Sezam przyjemnie chrupał między zębami i wybił się na
pierwszy plan, przyćmiewając nawet wiórki kokosowe, które w poprzedniej wersji Granoli tworzyły na mleku kokosową, pływającą wyspę. Szybki przepis z Szybkiej
Kuchni Lorraine.
CYNAMONOWA
GRANOLA
Składniki:
125ml
syropu klonowego lub miodu
25g
cukru
25ml
oliwy z oliwek
½
łyżeczki ekstraktu waniliowego
500g
płatków owsianych
175g
miksu ziaren typu słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane
150g
orzechów włoskich
50g
migdałów
25g
płatków migdałowych
75g
wiórków kokosowych
¼
łyżeczki soli
2
łyżeczki cynamonu
150g
suszonej żurawiny
Wymieszać
wszystkie składniki oprócz żurawiny. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Zamieszać w trakcie pieczenia. Wyjąć. Przestudzić. Dodać żurawinę. Przechowywać
przez 1 miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz