poniedziałek, 6 stycznia 2014

GRZANE WINO

Bardzo lubię grzane wino. Cynamon, goździki, pomarańcza i delikatny aromat czerwonego wina. To było idealne zakończenie wieczoru. Bazowałam na przepisie z wycinka z jakiejś gazety, lecz tak naprawdę nie trzeba do tego żadnej recepturki. Dodatki aromatyczne są dowolne. W przepisie były tylko goździki i cynamon. Ja wzbogaciłam mojego grzańca o pomarańczę. Dla mnie było w sam raz. Innymi dodatkami mogą być jeszcze anyż, wanilia czy gałka muszkatołowa.







WINO GRZANE
Składniki:
1 litr czerwonego wina wytrawnego
1 łyżka cukru
5-6 goździków
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
Wino wlać do garnka. Dodać przekrojoną pomarańczę, cukier i przyprawy. Zdjąć z ognia, gdy zawrze. Przecedzić. Podawać gorący.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz