Ciasto marchewkowe z dodatkiem przypraw i
orzechów. Dość słodkie, choć zmniejszyłam nieco ilość cukru. Wystarczyło dobrze
wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Trochę czasu zajęło upieczenie ciasta,
ze względu na niską temperaturę pieczenia. Podczas pieczenia dość istotne było przecięcie
ciasta nożem. Wtedy ciasto szybciej dopiekało się w środku. Niestety, wtedy
wierzch stracił swą gładkość. Do zamaskowania nacięcia idealny był krem maślany.
Ja, swoim tradycyjnym już zwyczajem, przy następnej próbie zrezygnuję z kremu i
zastąpię go białą czekoladą. W przypadku tego ciasta, krem maślany miał swoich zwolenników
i przeciwników. Połowa rodziny zjadała ciasto z kremem lub nawet tylko sam
krem, pozostali zaś woleli opcję bez niego. Przepis pochodzi z programu Baking
Mad.
CIASTO
MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI
Składniki:
300g
cukru
400ml
oleju
5 jaj
400g
grubo startej marchewki
1
szklanka orzechów włoskich
400g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki cynamonu
2
łyżeczki gałki muszkatołowej
Do
mokrych składników wymieszanych z marchewką, dodać suche. Wsypać posiekane
orzechy. Wymieszać. Przełożyć do dwóch keksówek. Piec w temperaturze 180° przez
około 45 minut. W połowie pieczenia ciasto naciąć wzdłuż nożem, aby się
dopiekło w środku.
Polewa:
100g
białej czekolady
Czekoladę
rozpuścić. Dekorować wierzch ciasta. Można posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz