środa, 22 stycznia 2014

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI

Ciasto marchewkowe z dodatkiem przypraw i orzechów. Dość słodkie, choć zmniejszyłam nieco ilość cukru. Wystarczyło dobrze wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Trochę czasu zajęło upieczenie ciasta, ze względu na niską temperaturę pieczenia. Podczas pieczenia dość istotne było przecięcie ciasta nożem. Wtedy ciasto szybciej dopiekało się w środku. Niestety, wtedy wierzch stracił swą gładkość. Do zamaskowania nacięcia idealny był krem maślany. Ja, swoim tradycyjnym już zwyczajem, przy następnej próbie zrezygnuję z kremu i zastąpię go białą czekoladą. W przypadku tego ciasta, krem maślany miał swoich zwolenników i przeciwników. Połowa rodziny zjadała ciasto z kremem lub nawet tylko sam krem, pozostali zaś woleli opcję bez niego. Przepis pochodzi z programu Baking Mad.








CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI
Składniki:
300g cukru
400ml oleju
5 jaj
400g grubo startej marchewki
1 szklanka orzechów włoskich
400g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do mokrych składników wymieszanych z marchewką, dodać suche. Wsypać posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do dwóch keksówek. Piec w temperaturze 180° przez około 45 minut. W połowie pieczenia ciasto naciąć wzdłuż nożem, aby się dopiekło w środku.
            Polewa:
100g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić. Dekorować wierzch ciasta. Można posypać orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz