czwartek, 2 stycznia 2014

OWOCE Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Ten deser idealnie spisał się na poświątecznym spotkaniu ze znajomymi. Był lekki i orzeźwiający, całkiem nieźle prezentował się po obfitości świątecznych smakołyków. Autorka to Nigella Lawson, a raczej Nigellissima. Jak zwykle, spisała się na medal. Do deseru można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. W mojej wersji, owoce były mrożone. Najlepiej do tego nadawały się owoce drobne, ze względu na odpowiednie połączenie proporcji zimnych owoców do ciepłego sosu. Większe owoce natomiast lepiej sprawdzą się świeże, gdyż łatwiej będzie im utrzymać kształt i strukturę. Polecam. Szybki i łatwy przepis.






OWOCE Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
100g białej czekolady
150ml śmietanki 30%
50ml likieru limoncello
300g miksu owoców leśnych
Czekoladę roztopić w gorącej śmietance. Dodać połowę likieru. Pozostałym likierem skropić owoce. Owoce ułożyć na półmisku. Polać sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz