wtorek, 21 stycznia 2014

KRUCHE CUKROWE ŚWIDERKI

Kruche ciasto drożdżowe.. jest możliwe. Właśnie w tym przepisie. Posmak drożdży był ledwie wyczuwalny. Reszta była w całkowitym porządku. Ciastka były słodziutkie, kruchutkie, o delikatnym aromacie cytryny. Idealne do gorącej popołudniowej herbaty. Przepis ze SłodkiejFeerii. Polecam też podobny rodzaj ciasta z cynamonowym aromatem czyli Cynamonowe Spiralki.







KRUCHE CUKROWE ŚWIDERKI
Składniki:
250g masła
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
¼ łyżeczki soli
1 łyżka skórki z cytryny
2 jaja
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać sól, skórkę i jaja. Wsypać mąkę. Dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 16 części. Każdą porcję ciasta zrolować w wałek długości 35 centymetrów.
            Dodatkowo:
½ szklanki cukru
Każdy wałek z ciasta obtoczyć w cukrze. Złożyć na pół i skleić końce. Zwinąć w spiralę. Układać na blaszce. Odstawić na 30 min. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz