Kruche ciasto drożdżowe.. jest możliwe.
Właśnie w tym przepisie. Posmak drożdży był ledwie wyczuwalny. Reszta była w
całkowitym porządku. Ciastka były słodziutkie, kruchutkie, o delikatnym
aromacie cytryny. Idealne do gorącej popołudniowej herbaty. Przepis ze SłodkiejFeerii. Polecam też podobny rodzaj ciasta z cynamonowym aromatem czyli Cynamonowe Spiralki.
KRUCHE
CUKROWE ŚWIDERKI
Składniki:
250g
masła
50g
cukru pudru
2
łyżeczki cukru waniliowego
¼
łyżeczki soli
1
łyżka skórki z cytryny
2
jaja
500g
mąki pszennej
40g świeżych drożdży
1
łyżka mleka
1 łyżka
cukru
Drożdże
wymieszać z mlekiem i cukrem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać sól, skórkę i jaja. Wsypać mąkę. Dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić
na 16 części. Każdą porcję ciasta zrolować w
wałek długości 35 centymetrów.
Dodatkowo:
½
szklanki cukru
Każdy
wałek z ciasta obtoczyć w cukrze. Złożyć na pół i skleić końce. Zwinąć w spiralę. Układać na blaszce. Odstawić na 30 min. Piec w temperaturze
200°C
przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz