Od
dłuższego czasu ten przepis figurował pod nazwą musli. Doszkoliłam się i teraz
już wiem, że poprzez proces pieczenia, musli zmienia się w granolę. Przepis
pochodzi z programu Rachel Allen. Granolą zajada się cała nasza rodzina.
Jest to także wspaniały pomysł na słodki prezent. Obdarowana osoba najpierw
miło się dziwiła, że to moja własna robota, potem prosiła o przepis. Wyjątek stanowiła
moja siostra, która dostała musli raz, drugi, trzeci i jedyne, co od niej usłyszałam,to:
'Twoje musli pasuje do jogurtu, który zjadam w pracy.' Heheh Jedna porcja musli
to teoretycznie 5 łyżek. Nam całość znika w przeciągu miesiąca, w tym
przeważnie część jest dla kogoś w prezencie. W praktyce wychodzi różnie.
Zwłaszcza, gdy małżonek sypie od razu całą miskę płatków i zalewa je odrobiną mleka.
Granola jest chrupiąca i słodka, ale nie zawiera cukru. Polecam również Cynamonową Granolę z dodatkiem oliwy z oliwek i siemieniem lnianym na wieczną młodość =)
GRANOLA
Składniki:
125g masła
150ml miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
100g pestek dyni
100g pestek słonecznika
100g prażonych orzechów
300g suszonych owoców: rodzynki, morele, figi, daktyle, żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz