czwartek, 26 lipca 2012

GRANOLA KLASYCZNA

Od dłuższego czasu ten przepis figurował pod nazwą musli. Doszkoliłam się i teraz już wiem, że poprzez proces pieczenia, musli zmienia się w granolę. Przepis pochodzi z programu Rachel Allen. Granolą zajada się cała nasza rodzina. Jest to także wspaniały pomysł na słodki prezent. Obdarowana osoba najpierw miło się dziwiła, że to moja własna robota, potem prosiła o przepis. Wyjątek stanowiła moja siostra, która dostała musli raz, drugi, trzeci i jedyne, co od niej usłyszałam,to: 'Twoje musli pasuje do jogurtu, który zjadam w pracy.' Heheh Jedna porcja musli to teoretycznie 5 łyżek. Nam całość znika w przeciągu miesiąca, w tym przeważnie część jest dla kogoś w prezencie. W praktyce wychodzi różnie. Zwłaszcza, gdy małżonek sypie od razu całą miskę płatków i zalewa je odrobiną mleka. Granola jest chrupiąca i słodka, ale nie zawiera cukru. Polecam również Cynamonową Granolę z dodatkiem oliwy z oliwek i siemieniem lnianym na wieczną młodość =)








GRANOLA
Składniki:
125g masła
150ml miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
100g pestek dyni
100g pestek słonecznika
100g prażonych orzechów
300g suszonych owoców: rodzynki, morele, figi, daktyle, żurawina
Masło rozpuścić z miodem i wanilią. Wymieszać płatki owsiane, migdały, pestki dyni, słonecznika i wiórki. Dodać masło z miodem. Piec na dużej blasze przez 25 minut w 160°C. Mieszać podczas pieczenia. Studzić w piekarniku. Dodać pokrojone owoce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz