czwartek, 14 listopada 2013

CZEKOLADOWY PUDDING CHLEBOWY

Podczas przeszukiwania magicznego pudełka z przepisami, przewinęła się gdzieś nazwa Pudding Czekoladowy. Mimo drobnych poszukiwań, nie udało mi się ponownie trafić na ten przepis, wiec poszukałam godnego zastępcę. Pudding chlebowy z przepisu Marthy Stewart przesiąknięty wspaniałą gorzką czekoladą.








CZEKOLADOWY PUDDING CHLEBOWY
Składniki:
300g czerstwej chałki
1/3 szklanki rodzynek
Chleb pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami. Przełożyć do naczynia.
            Sos:
2 szklanki mleka
90g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 jaja
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim masło i czekoladę. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Zalać chleb. Docisnąć, żeby nasiąkł. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz