Muffinki były robione w
oparciu o przepis Sharon ze strony Icedjems.com. Były bardzo smaczne, lecz ich
forma momentami była nieco kłopotliwa. Ponieważ jabłka znajdowały się na samym
dnie foremki, konieczne było jedzenie muffinek łyżeczką bezpośrednio z
papilotki. Ja użyłam papierowych foremek, których dno nasiąknęło sokiem
jabłkowym. Co do smaku, nie mam żadnych zastrzeżeń. Ciasto było lekkie i
puszyste, nie przytłaczało całości. Kruszonka tradycyjnie - angielsko - słodka.
Jabłka świetnie się wypiekły, a struktura ich została zachowana. Do pieczenia
polecam foremki z aluminiową powłoką. Można też zamienić kolejność warstw na
ciasto- jabłka – kruszonka. Ja na pewno tak zrobię następnym razem. Smacznego.
MINI
JABŁKA Z KRUSZONKĄ
Jabłka:
3
jabłka
60g
cukru brązowego
¼
łyżeczki cynamonu
Jabłka
pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem, aby oblepiły się sosem.
Nałożyć po 1 łyżce jabłek do foremek z rantem.
Ciasto:
170g
masła
170g
cukru
2 jaja
3 łyżki
śmietany
170g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać jaja. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać śmietanę. Nałożyć
na jabłka po łyżce ciasta.
Kruszonka:
60g
cukru brązowego
60g
masła
100g
mąki
Składniki
rozetrzeć palcami. Na ciasto nałożyć po łyżce kruszonki. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz