czwartek, 21 listopada 2013

MINI JABŁKA Z KRUSZONKĄ

Muffinki były robione w oparciu o przepis Sharon ze strony Icedjems.com. Były bardzo smaczne, lecz ich forma momentami była nieco kłopotliwa. Ponieważ jabłka znajdowały się na samym dnie foremki, konieczne było jedzenie muffinek łyżeczką bezpośrednio z papilotki. Ja użyłam papierowych foremek, których dno nasiąknęło sokiem jabłkowym. Co do smaku, nie mam żadnych zastrzeżeń. Ciasto było lekkie i puszyste, nie przytłaczało całości. Kruszonka tradycyjnie - angielsko - słodka. Jabłka świetnie się wypiekły, a struktura ich została zachowana. Do pieczenia polecam foremki z aluminiową powłoką. Można też zamienić kolejność warstw na ciasto- jabłka – kruszonka. Ja na pewno tak zrobię następnym razem. Smacznego.








MINI JABŁKA Z KRUSZONKĄ
Jabłka:
3 jabłka
60g cukru brązowego
¼ łyżeczki cynamonu
Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem, aby oblepiły się sosem. Nałożyć po 1 łyżce jabłek do foremek z rantem.
            Ciasto:
170g masła
170g cukru
2 jaja
3 łyżki śmietany
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać śmietanę. Nałożyć na jabłka po łyżce ciasta.
            Kruszonka:
60g cukru brązowego
60g masła
100g mąki

Składniki rozetrzeć palcami. Na ciasto nałożyć po łyżce kruszonki. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz