poniedziałek, 4 listopada 2013

BANANOWY PUDDING CHLEBOWY Z NUTĄ CYNAMONU

Oto kolejne wydanie podwieczorku w postaci puddingu. Tak naprawdę, był to mój pierwszy pudding. Na dodatek trafił się nam niespodziewany wyjazd do rodziny i musiałam zabrać pudding ze sobą. Całe szczęście, że świetnie się wypiekł i wszystkim smakował. Dziś przypomniałam sobie jego smak. Trochę za sprawą atrakcyjnej ceny bananów w tym tygodniu oraz nadwyżki żółtek po pieczeniu sernika. Nieważne. Liczył się smak. Był mocno bananowy, lecz w tle wyłaniała się także subtelna nuta pomarańczy i cynamonu. Uważam, że aromatyzowanie mleka cynamonem i skórką było naprawdę świetnym pomysłem. Przepis jest autorstwa Piotra Kucharskiego z programu Dzień Dobry Tvn. Jeśli nie chcecie używać aż tylu jaj, polecam sos z przepisu na Pudding Chlebowy z Jogurtem lub Pudding Chlebowy z Czekoladą. Można też pominąć kąpiel wodną podczas pieczenia. Wtedy pudding będzie odrobinę bardziej zwarty.







BANANOWY PUDDING CHLEBOWY Z NUTĄ CYNAMONU
Składniki:
500g czerstwego chleba
6 żółtek
2 jaja
4 szklanki mleka
2 laski cynamonu
1 szklanka cukru
1 pomarańcza
1 łyżka orzechów włoskich
2 banany
1 jogurt naturalny
Mleko podgrzać z cukrem. Dodać cynamon i skórkę obraną z pomarańczy. Odstawić na noc. Z mleka wyciągnąć cynamon i skórkę. Dodać lekko roztrzepane jajka. Przekładać warstwami chleb, banany i orzechy. Zalać mlekiem. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 200°C przez 30 minut. Podawać z jogurtem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz