Oto kolejne wydanie podwieczorku w
postaci puddingu. Tak naprawdę, był to mój pierwszy pudding. Na dodatek trafił
się nam niespodziewany wyjazd do rodziny i musiałam zabrać pudding ze sobą.
Całe szczęście, że świetnie się wypiekł i wszystkim smakował. Dziś
przypomniałam sobie jego smak. Trochę za sprawą atrakcyjnej ceny bananów w tym
tygodniu oraz nadwyżki żółtek po pieczeniu sernika. Nieważne. Liczył się smak. Był mocno bananowy, lecz w tle wyłaniała
się także subtelna nuta pomarańczy i cynamonu. Uważam, że aromatyzowanie mleka
cynamonem i skórką było naprawdę świetnym pomysłem. Przepis jest autorstwa
Piotra Kucharskiego z programu Dzień Dobry Tvn. Jeśli nie chcecie używać aż tylu jaj, polecam sos z przepisu na Pudding Chlebowy z Jogurtem lub Pudding Chlebowy z Czekoladą. Można też pominąć kąpiel wodną podczas pieczenia. Wtedy pudding będzie odrobinę bardziej zwarty.
BANANOWY PUDDING CHLEBOWY Z NUTĄ CYNAMONU
Składniki:
500g
czerstwego chleba
6 żółtek
2 jaja
4
szklanki mleka
2 laski
cynamonu
1
szklanka cukru
1 pomarańcza
1 łyżka
orzechów włoskich
2
banany
1
jogurt naturalny
Mleko podgrzać
z cukrem. Dodać cynamon i skórkę obraną z pomarańczy. Odstawić na noc. Z mleka
wyciągnąć cynamon i skórkę. Dodać lekko roztrzepane jajka. Przekładać warstwami
chleb, banany i orzechy. Zalać mlekiem. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 200°C przez 30 minut. Podawać
z jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz