czwartek, 13 marca 2014

PUDDING CHLEBOWY Z JOGURTEM, MIODEM I CZEKOLADĄ

To kolejna wariacja na temat puddingu. Tym razem wykazałam własną inicjatywę twórczą. Jako bazę, polecam użycie chałki, lub innej słodkiej bułki drożdżowej. Chociaż ja zwykle używam chleba. Dodatki i sos były na tyle aromatyczne i bogate, że nadały chlebowi polotu i smaku. Oprócz czekolady, można dodać owoce świeże, suszone lub orzechy. Tym razem nie zostało ani kawałka puddingu do zdjęcia. Jedynie udało się ująć szybki rzut tuż po wyjęciu z piekarnika. Pudding to świetny sposób na czerstwe pieczywo.







PUDDING CHLEBOWY Z JOGURTEM, MIODEM I CZEKOLADĄ
Składniki:
300g czerstwej chałki
100g gorzkiej czekolady
Pokrojone pieczywo wymieszać z posiekaną czekoladą. Przełożyć do naczynia.
            Sos:
3 jaja
1 żółtko
2 szklanki mleka
½ szklanki miodu
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Zalać pieczywo. Docisnąć, aby dobrze nasiąkło sosem. Piec
w temperaturze
175°C przez 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz