To kolejna wariacja na temat puddingu.
Tym razem wykazałam własną inicjatywę twórczą. Jako bazę, polecam użycie
chałki, lub innej słodkiej bułki drożdżowej. Chociaż ja zwykle używam
chleba. Dodatki i sos były na tyle aromatyczne i bogate, że nadały chlebowi
polotu i smaku. Oprócz czekolady, można dodać owoce świeże, suszone lub orzechy.
Tym razem nie zostało ani kawałka puddingu do zdjęcia. Jedynie udało się ująć
szybki rzut tuż po wyjęciu z piekarnika. Pudding to świetny sposób na czerstwe
pieczywo.
PUDDING
CHLEBOWY Z JOGURTEM, MIODEM I CZEKOLADĄ
Składniki:
300g
czerstwej chałki
100g
gorzkiej czekolady
Pokrojone
pieczywo wymieszać z posiekaną czekoladą. Przełożyć do naczynia.
Sos:
3 jaja
1 żółtko
2
szklanki mleka
½
szklanki miodu
½
szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Wszystkie
składniki sosu wymieszać. Zalać pieczywo. Docisnąć, aby dobrze nasiąkło sosem.
Piec w temperaturze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz