Racuchy to podwieczorkowy standard z dzieciństwa.
Najlepsze były te na drożdżach, z dodatkiem plasterka jabłka. Swego czasu mama
uczyła mnie robić ciasto ‘na oko’. Jakoś dawałam radę, lecz zawsze ciasto uciekało
mi z garnka, zanim zdążyłam usmażyć wszystkie placuszki. W zasadzie były to
jedyne racuchy, które mama smażyła do momentu, gdy moja siostra przyniosła
książkę ‘Przepisy mojej babci, mojej mamy i moje’. Znalazła w niej znacznie
uproszczony przepis na racuchy z jabłkami. Na szybko, bez czekania, na bazie
proszku do pieczenia. Od teraz one królują w naszej kuchni. Moje racuszki smażyłam na patelni bez tłuszczu. Natomiast jeśli usmażycie je na oleju, racuchy zyskają bardziej tradycyjny, babciny wygląd i smak.
RACUCHY
Z JABŁKAMI
Składniki:
3
szklanki mąki pszennej
3
łyżki cukru
2
szklanki mleka
2
jaja
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
starte jabłka
Wszystkie
składniki wymieszać. Łyżką
nakładać porcje ciasta na patelnię. Smażyć na złoto. Racuchy można posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz