czwartek, 20 marca 2014

PIERNIKOWE BISCOTTI

W ferworze przygotowań do Bożego Narodzenia zdecydowałam się upiec biscotti piernikowe. Wszystko poszło gładko, z jednym wyjątkiem. Mój staruszek pilnował drugiego pieczenia i lekko, a może nawet więcej, niż lekko, je przypalił. Kolejnym razem nie odstępowałam od piekarnika na krok. Ciastka upiekły się bez zarzutu. W środku obfity zasób orzechów i suszonych moreli. Bardzo fajne ciastka do kawy czy herbaty, ale same można również schrupać ze smakiem. Przepis z Moich Wypieków.







PIERNIKOWE BISCOTTI
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki pszennej
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
2 jaja
¼ szklanki melasy
½ szklanki suszonych moreli
1 szklanka orzechów włoskich
Mokre składniki połączyć z suchymi. Zagnieść ciasto. Uformować dwa spłaszczone wałki. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Upieczone ciasta przestudzić. Pokroić w kromki o grubości 1 centymetra. Ułożyć je płasko na blaszce. Piec przez 10-15 minut. W połowie pieczenia ciastka odwrócić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz