poniedziałek, 3 marca 2014

BABECZKI CAFE LATTE

Delikatnie kawowe babeczki z pyszną bitą śmietaną na wierzchu. Świetne do kawy i nie tylko. Przepis z Moich Wypieków. Moje proporcje przy podziale ciasta to 1 łyżka ciasta jasnego i 1 łyżeczka ciasta z kawą. Warstwa ciasta kawowego podczas pieczenia wnika pomiędzy ciasto jasne. Dzięki temu w środku powstaje marmurkowy wzór. Do tego ciasto kawowe jest dość wilgotne i bardzo aromatyczne. Babeczka nie jest sucha i nie wymaga nadziewania. Bita śmietana na wierzchu to idealne zwieńczenie Cafe Latte.








BABECZKI CAFE LATTE
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 1 łyżce wrzątku
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać wanilię. Wsypać suche składniki. Dodać mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę. Jasne ciasto nałożyć do połowy papilotek. Uzupełnić ciastem kawowym. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut.
            Krem:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka kakao, kawy lub startej czekolady
Śmietankę ubić z cukrem i wanilią. Wymieszać z serkiem. Dekorować babeczki. Wierzch posypać kakao, kawą lub czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz