wtorek, 26 listopada 2013

DŻEM WINOGRONOWY Z IMBIREM

Jak wykorzystać winogrona ogrodowe nie robiąc z nich wina.. Znalazłam przepis na dżem, którego bohaterem  właśnie te winogrona. Od lat w moim domu nie robi się już wina gronowego, ale winogron nadal rośnie sobie bujnie, z sentymentem w ogrodzie. Wreszcie udało mi się znaleźć dla niego alternatywę. Dżem z dodatkiem imbiru oraz subtelna, maleńką nutką jabłka. Najwięcej pracy trzeba było włożyć w przygotowanie owoców, szczególnie podczas obierania winogron ze skórek. Drugi absorbujący etap to przecieranie przez sito. Reszta to sama przyjemność. Szczególnie smakowanie gotowego już dzieła.






DŻEM WINOGRONOWY Z IMBIREM
Składniki:
5 kg winogron
1 kg cukru
2 goździki
2 cm imbiru
1 kg jabłek
1 kg gruszek
½ cytryny
Obrane owoce zasypać cukrem. Odstawić na noc. Dodać przyprawy. Dodać starte jabłka i gruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Smażyć. Dżem przetrzeć przez sito. Nakładać do słoików.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz