środa, 27 listopada 2013

RACUSZKI POMARAŃCZOWE

Sposób na szybki podwieczorek.. To bardzo proste. Racuszki na proszku do pieczenia, czyli pancakes. Tym razem robiłam je w wersji aromatyzowanej pomarańczą i z dodatkiem pomarańczowego sosu. Inspiracją były dla mnie pankejki z Kwestii Smaku.







RACUSZKI POMARAŃCZOWE
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
1 jajko
¾ szklanki maślanki
1 łyżka stopionego masła
1 pomarańcza
Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i masło. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Dodać sok z połowy pomarańczy. Ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć małe placuszki.
            Sos:
2 pomarańcze
½ szklanki cukru
2 łyżki likieru Grand Marnier
Do rondelka wsypać cukier. Dodać pokrojoną 1 pomarańczę i sok z połowy pomarańczy. Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać likier. Stosy naleśników polać sosem. Można posypać prażonymi migdałami.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz