Sposób na szybki podwieczorek.. To bardzo
proste. Racuszki na proszku do pieczenia, czyli pancakes. Tym razem robiłam je
w wersji aromatyzowanej pomarańczą i z dodatkiem pomarańczowego sosu. Inspiracją
były dla mnie pankejki z Kwestii Smaku.
RACUSZKI
POMARAŃCZOWE
Składniki:
1
szklanka mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody
2 łyżki
cukru
¼ łyżeczki
soli
1 jajko
¾
szklanki maślanki
1 łyżka
stopionego masła
1 pomarańcza
Wymieszać
suche składniki. Dodać maślankę i masło. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Dodać
sok z połowy pomarańczy. Ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć małe placuszki.
Sos:
2 pomarańcze
½
szklanki cukru
2 łyżki
likieru Grand Marnier
Do
rondelka wsypać cukier. Dodać pokrojoną 1 pomarańczę i sok z połowy pomarańczy.
Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać likier. Stosy naleśników polać
sosem. Można posypać prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz