poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM

Jest to szybkie ciasto z przepisu Donny Hay. Bardzo mocno cytrynowe za sprawą dodatku cytryny zarówno do ciasta, jak też do lukru. Sam lukier miał bardzo ciekawą strukturę. Kryształki cukru były delikatnie chrupiące. Ponieważ były nasiąknięte sokiem z cytryny, nie zgrzytały nieprzyjemnie między zębami. Ciasto wyglądało jakby było oszronione. Smakowało bardzo dobrze, jogurt nadał mu wilgoci. Pyszne i łatwe ciasto codzienne. Można je upiec także w formie Babeczek.








CIASTO JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM
Składniki:
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 i ¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
Wymieszać wszystkie mokre składniki. Wsypać suche składniki. Przelać do formy z kominkiem wysmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
            Lukier:
¼ szklanka soku z cytryny
¾ szklanki cukru
Wymieszać. Polukrować jeszcze ciepłe ciasto.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz