Jest to szybkie ciasto z przepisu Donny
Hay. Bardzo mocno cytrynowe za sprawą dodatku cytryny zarówno do ciasta, jak
też do lukru. Sam lukier miał bardzo ciekawą strukturę. Kryształki cukru były
delikatnie chrupiące. Ponieważ były nasiąknięte sokiem z cytryny, nie zgrzytały
nieprzyjemnie między zębami. Ciasto wyglądało jakby było oszronione. Smakowało
bardzo dobrze, jogurt nadał mu wilgoci. Pyszne i łatwe ciasto codzienne. Można je upiec także w formie Babeczek.
CIASTO
JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM
Składniki:
¾
szklanki oleju
2 jaja
1 łyżka
skórki cytrynowej
2 łyżki
soku z cytryny
1
szklanka jogurtu naturalnego
1 i ¾
szklanki cukru
2
szklanki mąki
Wymieszać
wszystkie mokre składniki. Wsypać suche składniki. Przelać do formy z kominkiem
wysmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Lukier:
¼
szklanka soku z cytryny
¾
szklanki cukru
Wymieszać.
Polukrować jeszcze ciepłe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz