piątek, 15 lutego 2013

BABECZKI Z KREMEM CYTRYNOWYM LEMON CURD

Babeczki znalezione były na blogu MojePyszności. Wyglądały wspaniale. W rzeczywistości także prezentowały się pysznie. Przełożone kremem nabrały wspaniałej delikatności. Pierwszy raz robiłam i jadłam Lemon Curd. Był boski. Smakował wszystkim. Ten słodko-kwaśny smak był idealnie wyważony. Z przepisu wyszła dość spora ilość cytrynowego kremu. Starałam się upchnąć wszystko do babeczek, dając tak dużo kremu, ile było możliwe. Wtedy to podczas jedzenia odczuwało się w ustach cytrynową eksplozję. Kolejnym razem przełożyłam babeczki rozsądniejszą ilością kremu. Można też zrobić inną wersję Babeczek Cytrynowych, które również polecam.





BABECZKI CYTRYNOWE Z LEMON CURD
Ciasto:
2 jaja
¾ szklanki cukru
2 łyżki skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
115g masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
½  szklanki śmietany
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja, skórkę i sok z cytryny. Dodać sypkie składniki na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
            Lemon curd:
3 jaja
1 ½ szklanki cukru
75g masła
3 łyżki startej skórki z cytryny
170ml soku z cytryny
Roztopić masło. Dodać cukier. Dodać dobrze roztrzepane jaja. Wlać sok z cytryny i wsypać skórkę cytrynową. Mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez sito. Schłodzić. Babeczki nadziać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Można też przekroić je w połowie i przełożyć kremem. Kremu wystarcza na 3 porcje babeczek.
            Bita śmietana:
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Ubić. Nałożyć na wierzch babeczek. Udekorować kandyzowanymi plasterkami cytryny i startą skórką cytrynową.Aby przedłużyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować.












W wersji hurtowej..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz