BABECZKI
CYTRYNOWE Z LEMON CURD
Ciasto:
2 jaja
¾ szklanki cukru
2 łyżki skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
115g
masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki śmietany
½ szklanki śmietany
Masło utrzeć
z cukrem. Dodać jaja, skórkę i sok z cytryny. Dodać sypkie składniki na
przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Lemon curd:
3
jaja
1 ½
szklanki cukru
75g
masła
3 łyżki startej skórki z cytryny
3 łyżki startej skórki z cytryny
170ml soku z cytryny
Roztopić
masło. Dodać cukier. Dodać dobrze roztrzepane jaja. Wlać sok z cytryny i wsypać
skórkę cytrynową. Mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez
sito. Schłodzić. Babeczki nadziać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Można
też przekroić je w połowie i przełożyć kremem. Kremu wystarcza na 3 porcje babeczek.
Bita śmietana:
200ml
śmietanki 30%
2
łyżki cukru pudru
Ubić.
Nałożyć na wierzch babeczek. Udekorować kandyzowanymi plasterkami cytryny i startą skórką cytrynową.Aby przedłużyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz