czwartek, 21 lutego 2013

NAJLEPSZE GOFRY

Są to gofry niezawodne pod każdym względem. Wyśmienite tuż po upieczeniu. Pyszne także następnego dnia. Bardzo chrupiące. Nie tracą ze swojej świeżości po upływie nocy. Wciąż pozostają chrupkie, nie zmieniają się w gumowe coś. Wypróbowałam mnóstwo przepisów na gofry. Te jednak są najlepsze. Lepsze nawet niż z gofrowych budek. Komuś kiedyś udało się wysępić przepis na ciasto od pań z takich stoisk. Niestety, następnego dnia od upieczenia, te gofry również zamieniały się w podeszwę. Zostałam przy swojej sprawdzonej recepturze. Wam również ją polecam. Przepis otrzymałam od szwagierki, Bachy. Stąd nazwa.







GOFRY BACHY
Składniki:
500g mąki pszennej
4 jajka
400ml mleka
150g masła
300g cukru pudru
20g proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Stopniowo wlewać mleko. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Piec gofry.






2 komentarze:

  1. Hej, ile mniej więcej gofrów wychodzi z tej proporcji? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam, też Bacha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Szczerze mówiąc, nigdy nie liczyłam ile sztuk wychodzi z tej porcji ciasta, ale na pewno sporo. Myślę, że do 30 pojedynczych gofrów. Licząc 'na oko': Zazwyczaj każda osoba zjada 2 gofry, razy 8 osób = 16 gofrów. Ale zawsze jeszcze sporo zostaje.
      Przy następnej okazji będę liczyć =)
      Pozdr.
      =)

      Usuń