poniedziałek, 4 lutego 2013

CHLEB TWISTER

Chleb Twister jest jednym z ciekawych pomysłów na domowe pieczywo. Dodatek miodu sprawił, że chleb miał lekko słodki smak, natomiast mak dodał mu sporo uroku. Chleb dobrze się kroił i wspaniale smakował. Przepis pochodzi z programu Lorraine Pascale ‘Baking made easy’. Za pierwszym razem sama zjadłam prawie cały, jeszcze ciepły bochenek. Przy kolejnej próbie nie dzieliłam ciasta na sześć części, lecz na trzy. Niestety efekt wizualny nie był już taki piorunujący, mak gdzieś zaginął w środku bochenka i chleb stracił nieco uroku. Plusem było natomiast to, że mak nie uciekał z kromki przy każdym podniesieniu. Polecam zakręcony chleb Twister w obu wersjach.






CHLEB TWISTER
Składniki:
550g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
350ml cieplej wody
2 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
50g maku
Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie z miodem. Wyrobić. Odstawić na 1 godzinę. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 40x24cm. Ciasto posmarować olejem. Posypać makiem. Pokroić na 6 pasm. Każde pasmo skręcić. Ruloniki zebrać, skręcić i ułożyć z nich wieniec. Skleić wodą. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 200°C przez 35 minut.











Chleb Twister skręcony z trzech pasm ciasta.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz