Na przepis na ciasto z mikrofali natrafiłam
przypadkiem. Kilka razy próbowałam odnaleźć stronę internetową z której go spisałam, lecz
okazało się to zbyt zawiłe. Ciasto upiekło się błyskawicznie. Trzy minuty i po
krzyku. Smakowało jak typowy ‘murzynek’, choć było bardziej zwarte. Dla tych, którzy murzynki tylko
tolerują, radzę wlać ciasto maksymalnie do połowy wysokości filiżanki. Cała
porcja to zdecydowanie za dużo dla jednej osoby. Polecam zdecydowanie smaczniejszą wersję, czyli Czekokubki.
CIASTKO
KAKAOWE W KUBKACH I Z MIKROFALÓWKI
Składniki:
8
łyżek mąki pszennej
6 łyżek
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
2
łyżki kakao
2
jajka
9
łyżek mleka
5
łyżek oleju
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić
jajka. Dodać pozostałe mokre składniki. Dodać suche składniki. Wymieszać. Masę
rozlać do 4 filiżanek, do połowy wysokości. Piec w mikrofalówce na maksymalnej
mocy przez 3 i pół minuty.
Życie mi pani ratuje!
OdpowiedzUsuń