Oto szybka i lekka wersja znanego deseru
Tiramisu. Wymaga tylko 30 minut schłodzenia. Jest lżejsze, ponieważ nie zawiera
śmietanki i żółtek, a puszystości nadają mu ubite białka. Słodzone miodem.
Pozostałe elementy są już standardowe, czyli biszkopty, espresso, kakao i
Amaretto. Inspiracja z programu Nigellissima. Polecam.
TIRAMISSIMI
Składniki:
250g
serka mascarpone
2
białka
2 łyżki
miodu
4 łyżki
likieru Amaretto
16
podłużnych biszkoptów
140ml
espresso
¼
łyżeczki kakao
Połamane
biszkopty ułożyć w 4 pucharkach. Zalać je espresso z dodatkiem połowy likieru.
Serek wymieszać z likierem i miodem. Dodać ubitą pianę z białek. Krem wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wierzch
posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz