niedziela, 3 lutego 2013

TIRAMISSIMI

Oto szybka i lekka wersja znanego deseru Tiramisu. Wymaga tylko 30 minut schłodzenia. Jest lżejsze, ponieważ nie zawiera śmietanki i żółtek, a puszystości nadają mu ubite białka. Słodzone miodem. Pozostałe elementy są już standardowe, czyli biszkopty, espresso, kakao i Amaretto. Inspiracja z programu Nigellissima. Polecam.





TIRAMISSIMI
Składniki:
250g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki miodu
4 łyżki likieru Amaretto
16 podłużnych biszkoptów
140ml espresso
¼ łyżeczki kakao
Połamane biszkopty ułożyć w 4 pucharkach. Zalać je espresso z dodatkiem połowy likieru. Serek wymieszać z likierem i miodem. Dodać ubitą pianę z białek. Krem wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wierzch posypać kakao.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz