PRZEEEEPYSZNE.. Rozpływająca się w ustach
czekoladowa lawa. Od tygodnia miałam na nie smak. Jednak ze względu na to, że w
najbliższy weekend zaprosiłam rodzinkę na kawę i ciastko z okazji zbliżających
się urodzin Natki, sumienie mówiło mi – ‘Pod koniec tygodnia będziesz miała
roboty i pieczenia po uszy, odpocznij’. Nie wytrzymałam. Co wieczór biłam się z
myślami. Co wieczór zwalczałam pokusę. Wszystko to na nic się zdało. Poddałam
się ostatniego dnia. Ale nie żałuję. Ciastko udało się wspaniałe. Zrobiłam je
tuż przed upieczeniem pierwszego ciasta na przyjęcie. Tak dla rozgrzewki,
heheh. Przepis znalazłam na stronie BBC, lecz już nie pamiętam, kto był jego
autorem. Moje ramekinki były miniaturowej wielkości /zakupione w promocji/,
więc nie nadawały się do tego wypieku. W zastępstwie użyłam foremki do muffinów.
Ciastka miały bardzo delikatną strukturę i bałam się, że nie uda mi się ich wyciągnąć
w całości. Dlatego też piekłam je przez maksymalną ilość czasu podaną w
przepisie. Z wyjęciem z formy nie było problemów. Pergamin również odkleił się
z łatwością. Przyszła pora konsumpcji. Zaserwowałam ciastko mężowi – ‘Nie dopiekło
się’, krzyknął z pokoju. -‘Niemożliwe’ – odrzekłam, heheh. Wtedy dotarło do
niego, że tak miało być i stwierdził, że deser był pyszny. Mnie Ciastko Lawa zachwyciło. Masa tuż przed włożeniem do piekarnika smakowała jak
zwykłe ciasto na murzynka, czy brownie. Jednak po upieczeniu czekolada nabrała
mocy. W płynnym wnętrzu czuć było jej wyrazisty smak. Stworzyłam
tu widzę, małą epopeję na temat zwykłego ciastka. Po prostu byłam świeżo po
konsumpcji tego deseru i zachwyciłam się jego smakiem. Dodam jeszcze, że słyszałam
o ciastku fondue, działającym na podobnej zasadzie, czyli z płynnym wnętrzem,
ale nie wiem, czy to jest takie samo. W związku z tym pozostałam przy nazwie
Lipstick, które po naszemu nazywają Czekoladową Lawą.
CIASTKO
CZEKOLADOWA LAWA
Składniki:
200g
masła
200g
gorzkiej czekolady
200g
cukru pudru
4 jaja
4
żółtka
55g
mąki pszennej
35g
kakao
Masło
utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jaja i żółtka. Wlać roztopioną czekoladę.
Wsypać mąkę z kakao. Wymieszać łyżką. Boki okrągłych foremek wyłożyć
pergaminem. Wlać masę. Piec w temperaturze 190°C przez 8-10 minut.
Ciastka studzić przez 30 sekund. Wyłożyć na talerz. Serwować natychmiast. Można
podać z kawową bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz