środa, 13 lutego 2013

DROŻDŻÓWKI SERCA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

Przedstawiam pyszne drożdżóweczki z przepisu z Moich Wypieków. Dużo nadzienia. Dużo wspaniałego smaku. Po raz pierwszy jadłam drożdżówkę z nadzieniem orzechowym. Bardzo fajny był też sposób formowania ciasta. Pychotki. Szkoda tylko, że orzechy same się nie wyłuskują.







DROŻDŻÓWKI SERCA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM
Ciasto:
160ml mleka
2 ½ łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
15g świeżych drożdży
Do mąki wlać drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować.
            Nadzienie:
200g zmielonych orzechów
100g cukru brązowego
2 łyżki śmietanki
2 łyżki rumu
½ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać. Każdy placek z ciasta smarować nadzieniem. Zwinąć w rulon. Złożyć na pół. Ciasto rozciąć wzdłuż od zgiętej strony, zostawiając nieprzecięte 2cm przy końcu. Rozcięte części wywinąć na boki. Uformować kształt serca. Ułożyć na blaszce. Odstawić na 30 minut. Wierzch można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz