Babeczki Tiramisu były kolejnymi, które przełamały moją
złą passę do muffinów i tym podobnych. Robiłam je już kilkakrotnie, gdyż ich
smak mnie zachwycił. Smakowały też rodzince. Przepis zaczerpnięty został ze
strony Moje pyszności. Bardzo podobał mi się pomysł z przekładaniem babeczek kremem. Ciasto
stało się przez to delikatniejsze szczególnie, że dodatkowo było nasączone
kawą. Dosłownie rozpływało się w ustach. Polecam ten przepis.
BABECZKI TIRAMISU
Ciasto:
125g masła
1
jajko
½
szklanki cukru
2 łyżeczki
cukru waniliowego
1 ¼
szklanki mąki pszennej
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki
soli
150ml
mleka
2 łyżki
śmietany 18%
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać jajko. Dodać suche składniki na przemian z mlekiem. Wlać śmietanę. Krótko wymieszać. Masę przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
Poncz:
½
szklanki mocnej kawy
2 łyżki Likieru Amaretto
Kawę wymieszać
z likierem. Z ciastek odciąć wierzch w kształcie stożka. Nasączyć ponczem obie
części.
Krem:
200ml
śmietanki 30%
1/3
szklanki cukru pudru
250g
serka mascarpone
1
łyżeczka kakao
Śmietankę
ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem. Połową kremu przełożyć ciastka. Przykryć
odciętą górą. Wierzch ozdobić pozostałym kremem. Posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz