czwartek, 7 marca 2013

BABECZKI CYTRYNOWE


Babeczki cytrynowe powstały w ramach przeglądu lodówki. Wiązało się to przede wszystkim z wykorzystaniem resztek Lemon Curdu. W takich chwilach niezawodna była strona Moje Wypieki, gdyż tam właśnie znalazłam przepis. Babeczki z Lemon Curd bardzo mi smakowały, lecz te cytrynowe były jeszcze lepsze. W pierwszych, smak kwaśny przeplatał się ze słodkim i odwrotnie. Tu natomiast aromaty się przenikały i tworzyły przepyszny duet. Zaskakujący był także smak ciasta. Bardzo cytrynowy. Babeczki były delikatne, a zarazem bardzo aromatyczne. Smakowite.






BABECZKI CYTRYNOWE
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
115g masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki startej skórki z cytryny
½ szklanki śmietany
Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jaja. Dodać skórkę z cytryn. Wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Wsypać mąkę i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
            Krem:
200ml śmietanki 30%
150g serka mascarpone
1 łyżka startej skórki z cytryny
Serek wymieszać z kremem cytrynowym. Dodać ubitą śmietankę. Dekorować babeczki. Wierzch posypać startą skórką z cytryny.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz