Babeczki cytrynowe powstały w ramach przeglądu
lodówki. Wiązało się to przede wszystkim z wykorzystaniem resztek Lemon Curdu.
W takich chwilach niezawodna była strona Moje Wypieki, gdyż tam właśnie znalazłam
przepis. Babeczki z Lemon Curd bardzo mi smakowały, lecz te cytrynowe były
jeszcze lepsze. W pierwszych, smak kwaśny przeplatał się ze słodkim i
odwrotnie. Tu natomiast aromaty się przenikały i tworzyły przepyszny duet. Zaskakujący
był także smak ciasta. Bardzo cytrynowy. Babeczki były delikatne, a zarazem
bardzo aromatyczne. Smakowite.
BABECZKI
CYTRYNOWE
Ciasto:
1 ½
szklanki mąki pszennej
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
115g
masła
¾
szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka
soku z cytryny
3 łyżki
startej skórki z cytryny
½
szklanki śmietany
Masło
utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jaja. Dodać skórkę z cytryn. Wlać 1 łyżkę soku
z cytryny. Wsypać mąkę i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do
foremek. Piec w temperaturze 180°C
przez 20 minut.
Krem:
200ml
śmietanki 30%
150g serka mascarpone
150g kremu cytrynowego
1 łyżka
startej skórki z cytryny
Serek
wymieszać z kremem cytrynowym. Dodać ubitą śmietankę. Dekorować babeczki.
Wierzch posypać startą skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz