Wersja poprawiona to krem maślany na bezie szwajcarskiej z dodatkiem Nutelli. Sprawdził się idealnie smakowo oraz dekoracyjnie. Od razu było widać i czuć różnicę. Z lekkim sercem mogę teraz polecić wszystkim ten przepis.
BABECZKI Z KINDER BUENO
Ciasto:
225g masła
225g cukru
150g Nutelli
3 jajka
3 łyżki śmietany
100g białej czekolady
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Pojedynczo dodawać jajka. Wlać
śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać. Do
foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta. Dać 1 łyżeczkę Nutelli. Przykryć
pozostałym ciastem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C .
Krem:
5 białek
1 ½ szklanki cukru
500g masła
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g gorzkiej czekolady lub Nutelli
Białka ubijać na parze. Dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę ubijać mikserem przez 10-12 minut, aż ostygnie. Dodawać pokrojone masło. Dodać sól i wanilię. Dodać Nutellę, tworząc marmurkowy wzór. Dekorować babeczki. Schłodzić. Kremu wystarcza na dwie porcje babeczek.
Dekoracja:
4
batoniki Kinder Bueno
4
kawałki wafla
20g stopionej gorzkiej czekolady
Na każdej babeczce umieścić kawałek batonika i
wafelka. Pokropić czekoladą.20g stopionej gorzkiej czekolady
Wersja buttercreamu z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz