Oto kolejny niezawodny przepis Nigelli z
programu Nigellissima. Prosty kurczak, lecz pełen aromatu. Szczerze mówiąc, nie
spodziewałam się, że mięso będzie aż tak aromatyczne. Całość cudownie pachniała
papryką. Oliwek nie dodawałam, ponieważ nie chciało mi się gonić po nie do
sklepu. Papryka wystarczyła. To ona tu rządziła i to w bardzo pozytywny sposób.
Mniam.
Składniki:
1 kurczak
2 papryki
2 pory
½ cytryny
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Kurczaka przyprawić w środku solą
i pieprzem. Włożyć do niego rozmaryn i połówkę cytryny. Kurczaka ułożyć na
pokrojonych warzywach. Całość polać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200°C przez 1h 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz