Jest to dietetyczna wersja carbonary. Z
programu Cook Yourself Thin. Zaskoczę
was tym, że jest ona tysiąc razy lepsza, niż oryginał. Mój szwagier jest Włochem
z zamiłowania i czasem serwował mi oryginalne włoskie makaron. Nie ujmując Włochom
kunsztu kulinarnego, wolę jednak tę moją carbonarę. Groszek do makaronu.. kto
by pomyślał. A jednak. Rola groszku jest w tym daniu niezastąpiona. Oczywiście można
się bez niego obejść. Wtedy smakiem rządzą przepyszne bekonowe skwareczki. W połączeniu
z groszkiem i mleczno-jajecznym sosem jest to bomba wśród makaronów. Szczerze
polecam i zapraszam do częstowania się moją pyszną Carbonarą.
SPAGHETTI
CARBONARRA
Składniki:
3
plastry bekonu
1
łyżka oliwy
1
cebula
1/3
szklanki mleka
1
jajko
1
szklanka groszku
6
łyżek parmezanu
200g
pełnoziarnistego spaghetti
½
łyżeczki soli
¼
łyżeczki pieprzu
natka
pietruszki
Boczek
przysmażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieje, około 6 minut. Odsączyć i osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z groszkiem. Usmażyć
cebulę. Mleko i jaja wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do cebuli.
Połączyć sos z makaronem. Następnie dodać ser, natkę pietruszki, pocięty
boczek. Podawać oprószone pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz