czwartek, 28 marca 2013

SPAGHETTI CARBONARA


Jest to dietetyczna wersja carbonary. Z programu Cook Yourself Thin. Zaskoczę was tym, że jest ona tysiąc razy lepsza, niż oryginał. Mój szwagier jest Włochem z zamiłowania i czasem serwował mi oryginalne włoskie makaron. Nie ujmując Włochom kunsztu kulinarnego, wolę jednak tę moją carbonarę. Groszek do makaronu.. kto by pomyślał. A jednak. Rola groszku jest w tym daniu niezastąpiona. Oczywiście można się bez niego obejść. Wtedy smakiem rządzą przepyszne bekonowe skwareczki. W połączeniu z groszkiem i mleczno-jajecznym sosem jest to bomba wśród makaronów. Szczerze polecam i zapraszam do częstowania się moją pyszną Carbonarą.







SPAGHETTI CARBONARRA
Składniki:
3 plastry bekonu
1 łyżka oliwy
1 cebula
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka groszku
6 łyżek parmezanu
200g pełnoziarnistego spaghetti
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
natka pietruszki
Boczek przysmażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieje, około 6 minut. Odsączyć i osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z groszkiem. Usmażyć cebulę. Mleko i jaja wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do cebuli. Połączyć sos z makaronem. Następnie dodać ser, natkę pietruszki, pocięty boczek. Podawać oprószone pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz